کاربر فعال
+56 K
به زبان ساده، بیت کوین یکی از انواع پولهای دیجیتالی است که به صورت غیرمتمرکز کنترل میشود و هیچ نهاد مرکزی آن را مدیریت نمیکند.
تمام پولهایی که امروزه ما از آن استفاده میکنیم مانند ریال، دلار، یورو و غیره همگی توسط یک کشور و دولت ایجاد شده است.
میزان اسکناس چاپ شده توسط دولتها تعیین میشود. این ویژگی برای بیت کوین متفاوت است. اما طبیعتا سوالاتی به وجود میآید از قبیل این که اصلا این ارز دیجیتالی یعنی چه؟ از کجا آمده؟ چطور کار میکند؟ چه کسی آن را ارائه کرده؟ چگونه میتوان آن را خریداری کرد؟ چگونه میتوان آن را نگهداری کرد؟ آیا ارزهای دیجیتال دیگری نیز وجود دارند؟ اگر وجود دارند چه تفاوتی با بیت کوین دارند؟ اصلا ماهیت بیت کوین چیست؟ برای پاسخ به این سوالات در ادامۀ این مقاله با ربیتال همراه باشید.
بررسی اجمالی تاریخچۀ پول و معنای پول فیات یا بدون پشتوانه
پول بیپشتوانه، پول حکمی، پول دستوری یا پول اعتباری (Fiat Currency یا پول فیات) پولی است که ارزشش ذاتی نبوده و تنها ناشی از دستور دولتی یا قانون باشد. نام آن از واژه لاتین فیات به معنی حکم قانونی یا فرمان گرفته شدهاست. این نوع پول با پول کالایی متفاوت است که در آن یک کالا (معمولا فلزات گرانبها نظیر طلا و نقره) به عنوان پول مورد استفاده قرار میگیرد.
اولین استفاده از چنین نوع پول در چین در سال ۱۰۰۰ میلادی بوده است و از آن زمان به طور متناوب در بعضی نقاط دنیا مورد استفاده قرار گرفتهاست. مهمترین خطر این نوع پول، تورم سرسام آور به دلیل عدم وجود هرگونه محدودیت بر حجم نقدینگی است.
در ایالات متحده طبق اصلاحات ریچارد نیکسون بنام "شوک نیکسون" در ۱۹۷۱ بر نمایندگی پولی مستقیم دلار آمریکا به طلا پایان داد. از آن زمان تا به حال همهٔ پولهای مورد استفاده در سراسر دنیا از جمله دلار آمریکا، پوند انگلستان، یورو و ریال ایران پول بیپشتوانه اند.
پشتوانه بیت کوین چیست؟
در پاسخ به این سؤال باید بگوییم هیچ چیز. درست مانند ارزهای مدرن امروز، بیت کوین نیز توسط فلز، کالا و یا جنس ارزشمندی پشتوانه سازی نمیشود. بیت کوین توسط هیچ نهاد و دولتی کنترل نمیشود. همچنین بیت کوین نمود واقعی و قابل لمس ندارد و تماما به صورت دیجیتالی و کدهای کامپیوتری است. در واقع ارزش بیت کوین ناشی از عقیده مردم بر ارزشمند بودن آن است. چنین استدلالی برای دلار آمریکا، پوند بریتانیا، واحد پول اتحادیه اروپا، یورو و بهطور کلی تمام ارزهای مدرن نیز صدق میکند. برای درک بهتر این مطلب مثالی میزنیم:
فرض کنید تمامی مردم جهان نخود را به عنوان یک واحد پول بپذیرند و به عنوان مثال برای خریدهایشان نخود مبادله کنند. با این منوال نخود ارزشمند میشود در حالی که دولتها نخود را توزیع و کنترل نمیکنند و نخود پشتوانهای ندارد. شاید خود نخود به خودی خود ارزش چندانی نداشته باشد؛ اما بنابر دلایلی، مردم آن را به عنوان یک نوع پول پذیرفتهاند و در معاملاتشان از آن استفاده میکنند و حتی ممکن است برخی به این امید که نخود شایعتر و ارزشمندتر میشود، به منظور سرمایه گذاری برای آینده نخود نگهداری کنند.
البته داستان بیت کوین با نخود بسیار متفاوت است و دلایل بسیار محکم تری برای پذیرش مردم در آن وجود دارد و این مثال صرفا برای درک بهتر چگونگی ارزشمندی آن بود. اما قبل از این که متوجه شویم بیت کوین چیست و چگونه به وجود میآید، لازم است ابتدا بدانیم Bitcoin از کجا آمده است.
خالق بیت کوین کیست؟
در سال ۲۰۰۸ فردی به نام ساتوشی ناکاموتو، ایدۀ این شکل از پول را در مقاله ای (وایت پیپر) مطرح کرد و در این مقاله توضیح داد که بیت کوین چیست. هویت این فرد تا الان مشخص نیست و ساتوشی ناکاموتو صرفا یک نام مستعار است که همگان خالق Bitcoin را با این نام می شناسند.
از اوایل سال ۲۰۱۳ که بیت کوین در بین مردم شناخته تر شد، پیدا کردن هویت واقعی ساتوشی ناکاموتو نیز به موضوعی پرحاشیه تبدیل شد؛ مقالات و گمانه زنیهای زیادی در این سالها منتشر شده است و افراد زیادی مانند پاول لرو، نیک زابو و کریگ رایت گزینههای احتمالی ساتوشی واقعی بودند. اما بعد از گذشت این سالها هنوز تمام این احتمالات در حد یک فرضیه است و هیچکس ساتوشی ناکاموتوی واقعی را نمیشناسد.
جالب است بدانید در سال ۲۰۱۹ آقای کریگ رایت که بنیان گذار یکی از فورکهای بیت کوین به نام بیت کوین اس وی (Bitcoin SV ) است، مدعی شد که ساتوشی ناکاموتوی واقعی است و این موضوع به دادگاههای آمریکا کشیده شد.
بعد از حدود یک سال جنجالهای پی در پی مشخص شد ادعای او دروغی بیش نبوده است. پس از این اتفاق، جامعه بیت کوین فقط در صورتی ادعای ساتوشی واقعی بودن یک نفر را میپذیرند که آن شخص کلید خصوصی کیف پول ۱ میلیون بیت کوینی که از سال ۲۰۰۸ منتسب به ساتوشی است را داشته باشد و بتواند از آن کیف پول که سالهاست تراکنشی نداشته، یک تراکنش ارسال کند.
ساتوشی ناکاموتو دلیل عمدۀ نیاز به ایجاد بیت کوین را نقاط ضعف موجود در مسائل مالی به روش سنتی عنوان کرد. شما از پول خود برای کارهای مختلفی مانند خرید، پسانداز، انتقال و جابجایی استفاده میکنید. شما برای انجام تمام این کارها نیاز به یک واسطه یا شخص ثالث مورد اعتماد دارید. امروزه در تمام دنیا این نهاد واسطه، بانکها و موسسات مالی هستند. تمام نقل و انتقالات مالی زیر نظر بانکی که پول شما در آن قرار دارد انجام میگیرد که این نهادهای واسط، برای انجام تراکنشها و فعالیتهایتان از شما کارمزد دریافت میکنند.
امروزه اعتماد به این نهادهای مالی با وجود اتفاقاتی از قبیل ورشکستگی بانکها، بسته شدن موسسات مالی و پیچیده و زمانبر بودن روند اداری آنها تا حدودی سخت شده است. علاوه بر این ممکن است اتفاقات سیاسی و اقتصادی، ارزش پول شما را تحت تاثیر قرار دهد. در همین راستا، بیت کوین طوری طراحی شده است که پول شما توسط هیچ مرکزیتی کنترل نشود؛ در این جا خبری از بانک نیست، بلکه Bitcoin و تراکنشهایش در یک شبکه متن باز (یا Open Source ) به نام بلاک چین نگه داری شده که توسط مردم در سراسر دنیا اداره میشود.
بلاک چین؛ محل ذخیره بیت کوین چیست؟
حالا که صحبت از بلاک چین شد، بد نیست گریزی به این فناوری بزنیم که اخیراً سر و صداهای زیادی به پا کرده و به عنوان بزرگترین اختراع بعد از اینترنت نام گرفته است.
بلاک چین دیده شدن خود را مدیون بیت کوین است؛ چرا که اولین بار این فناوری در وایت پیپر ساتوشی ناکاموتو معرفی شد. اگر قرار است بیت کوین ارز دیجیتال ارزشمندی باشد، بنابراین باید محل امنی برای نگهداری آن وجود داشته باشد و اگر بانکی وجود ندارد بنابراین باید تراکنشها در جایی ثبت و ذخیره شوند. ساتوشی ناکاموتو بلاک چین را برای این کار معرفی کرد.
بلاک چین یک شبکه غیرمتمرکز است که توسط مردم اداره میشود و تمام بیت کوینها و معاملات آن در این شبکه نگهداری می شوند. بلاک چین به دلیل ساز و کاری که دارد و از آنجا که در آن از رمزنگاری استفاده شده، از امنیت بسیار زیادی برخوردار است. به عبارت دیگر، بلاک چین را میتوان به صورت سیستمی غیرمتمرکز معرفی کرد که شامل مجموعه ای از کاربران است که یک انگیزه مشترک برای انجام کاری را دارند.
خطای بیزانس (BFT)
خطای بیزانس اصطلاحی است که ظرفیت یک سیستم دیجیتال را برای مقاومت در برابر نوع خاصی از خطاها نشان میدهد. این خطاها زمانی رخ میدهند که مولفههای الکترونیکی در هنگام انتقال دادهها با خرابی یا اشکال مواجه میشوند.
از آنجا که بلاک چینها، یک نوع دفتر کل توزیع شده (Distributed Ledger ) هستند و توسط هیچ قدرت منحصر به فردی کنترل نمیشوند، بنابراین فقط احتمال ایجاد خطاهایی در سیستم توسط همین مولفهها وجود دارد. همچنین، زمانی که BFT اتفاق میافتد، احتمال وقوع معاملات غلط درون اکوسیستم وجود دارد که ممکن است امنیت و اطمینان به بلاک چین را کاهش دهد.
با پیدایش بیتکوین، این مشکل خیلی کم شد. این موضوع به دلیل پیدایش پروتکلی به نام الگوریتم اثبات کار (Proof of work یا PoW ) بود که توسط ساتوشی ناکاموتو طراحی شد تا به عنوان راه حل احتمالی برای مسئله بیزانس در نظر گرفته شود. یک ایمیل از خود ساتوشی وجود دارد که در آن او در مورد جزئیات این مسئله به طور مفصل بحث میکند.
بیتکوین علاوه بر اینکه اولین ارز رمزنگاری شده برای وارد شدن به بازار ارزهای دیجیتال بود، معیارهای جدیدی را برای کاربران همراه با یک سری ویژگیهای کاربردی جدید ایجاد کرد.
هدف از ایجاد بیت کوین فراهم آوردن یک مسیر مبادله ارزی بود که وابسته به نهادهای متمرکز مانند بانکها نباشد، با این حال از قابلیت اطمینان و امنیت بالایی برخوردار باشد. میتوانیم ببینیم بیتکوین قادر است تا حد زیادی از مشکلات مربوط به حمله دو بار خرج کردن (Double-spending )، با توجه به این واقعیت که معاملات بیت کوین برگشتناپذیر است و بعد از این که در بلاک چین اعمال شد قابل بازگشت نیست، جلوگیری کند.
بیت کوین چگونه به وجود میآید؟
هنگامی که بیت کوین در سال ۲۰۰۸ به وجود آمد، خالق آن تعداد یک میلیون از این ارز رمزنگاری شده را استخراج کرد و مبادلات این شبکه پولی شروع شد.
در شبکۀ بیت کوین، هر فرد میتواند تراکنشی را ایجاد کند و مقدار بیت کوینی را که به او منتقل شده و مالک آن است را به شخص دیگری انتقال دهد؛ اما برای جلوگیری از تقلب و حمله دوبار خرج کردن، افرادی بررسی صحت این تراکنشها در زنجیره بلاک چین را بر عهده دارند و با استفاده از کامپیوترها تراکنشها را تایید میکنند.
روند انتخاب افراد تاییدکننده تراکنشها در شبکه بیت کوین چیست؟
فکر نکنید این افراد به طور خاصی برگزیده شدهاند یا در قالب یک شرکت فعالیت میکنند. شما هم میتوانید جزو این افراد باشید و به نوعی به شبکه خدمت کنید و پاداش خود را دریافت کنید.
پاداشهایی که این افراد دریافت میکنند به صورت بیت کوین است؛ یعنی شبکه طوری طراحی شده که هر فردی که تراکنشها را تایید میکند و به شبکه خدمت میکند پاداش خود را به صورت بیت کوین دریافت میکند.
استخراج کننده یا ماینر بیت کوین کیست؟
به افرادی که به شبکه بیت کوین سرویس میدهند و تراکنشها را تایید میکنند، استخراج کننده یا ماینر (Miner) گفته میشود. استخراجکنندهها در قبال کار محاسباتی که انجام میدهند، مقدار مشخصی بیت کوین (که هر چهار سال یک بار مقدار آن نصف میشود) پاداش میگیرند که در حال حاضر این تعداد 6.25 عدد بیت کوین برای هر بلاک است اما در زمان نصف شدن پاداش استخراج یا هاوینگ (Halving) بعدی این مقدار نصف می شود.
بیت کوینهایی که استخراجکنندهها از سیستم پاداش میگیرند، در حقیقت به عنوان بیت کوینهای جدید تولید میشوند و متعلق به هیچ کسی نیستند؛ به همین دلیل عمل به دست آوردن بیت کوین توسط انجام محاسبات برای تایید تراکنشهای شبکه استخراج نامیده میشود.
منظور از این که تعداد کل بیت کوین ها ۲۱ میلیون است، چیست؟
ساتوشی ناکاموتو در طراحی بیت کوین و مقالهای که منتشر کرد، تعداد محدودی را برای بیت کوین در نظر گرفت که این تعداد ۲۱ میلیون است. در نهایت ۲۱ میلیون بیت کوین وجود خواهد داشت که در زمان تهیۀ این مقاله چیزی حدود 18.43 میلیون بیت کوین به وجود آمده است. تخمین زده شده که در سال ۲۱۴۰ تعداد بیت کوینها به ۲۱ میلیون میرسد و پس از آن دیگر بیت کوینی به وجود نمیآید.
بیت کوین چگونه کار میکند؟
تمام کسانی که در دنیا به شبکه بیت کوین سرویس میدهند، یک نسخه از شبکه بلاک چین و تمام تراکنشهای ذخیره شده را در سیستم خود دارند و قادرند تراکنشها را تایید کنند. به این کار اصطلاحا استخراج یا ماینینگ و به این افراد ماینر میگویند. پس به طور کلی میتوان گفت بیت کوین شامل عدهای سرویس دهنده است که عملیات تایید صحت و ثبت تراکنشها را انجام میدهند که باعث میشود تراکنش شما انجام شود و بیت کوینهایتان انتقال یابند. حال اگر برای شما این سوال پیش آمده که آیا شما هم میتوانید یک ماینر باشید، باید بگویم: بله، شما هم میتوانید یک ماینر باشید! تنها کافی است که سخت افزار مورد نیاز برای انجام این کار را تهیه کنید و با در نظر گرفتن برق مصرفی و اخذ مجوز های لازم کار خود را آغاز کنید.
تراکنش بیت کوین چیست و چه ویژگی دارد؟
تمام تراکنشها در شبکۀ بلاک چین ذخیره میشود و همه میتوانند یک نسخه از آن را داشته باشند و شاهد تمام تراکنشها باشند. این موضوع باعث ایجاد دو مزیت بزرگ برای بیت کوین میشود. این دو مزیت بزرگ برای بیت کوین کدامند؟
1) شفافیت: که از انجام تخلفاتی که به روشهای معمول در پشت پرده انجام میشود، جلوگیری میکند.
2) امنیت: چرا که اگر کسی بخواهد در شبکه دستکاری کند، افراد دیگر که آنها هم نسخه اصلی شبکه بیت کوین را دارا هستند متوجه این موضوع میشوند و عملاً چنین کاری غیرممکن خواهد بود.
در کنار این ویژگیها، اگر بخواهیم به طور ساده بگوییم که بیت کوین چیست، میتوان به این موضوع اشاره کرد که بیت کوین یک پول دیجیتال است که ماهیت فیزیکی ندارد. در نگاه اول ممکن است این موضوع کمی عجیب به نظر برسد؛ اما اگر کمی دقت کنیم متوجه میشویم که امروزه خیلی کمتر از اسکناس استفاده میکنیم و تقریبا همه کارهای خود را با کارتهای بانکی انجام میدهیم. انتخاب روش دیجیتال هم به محیط زیست و هم به هزینههای هنگفت تولید اسکناس نیز کمک زیادی میکند.
کیف پول بیت کوین چیست؟ چگونه یک کیف پول برای بیت کوین بسازیم؟
برای نگهداری اسکناس هایتان از کیف پول استفاده می کنید اما راهکارها برای نگهداری بیت کوین چیست؟
بیت کوین هم کیف پول مختص به خود را دارد؛ اما از آنجا که بیت کوین یک ارز دیجیتالی است، بنابراین کیف پول آن نیز دیجیتالی (سخت افزاری یا نرم افزاری) است.
در مورد کیف پول های بیت کوین و نحوۀ ساخت آنها در مقاله ای (برای خواندن مقاله اینجا کلیک کنید) به طور مفصل صحبت کرده ایم. پیشنهاد میکنیم که مقالۀ مذکور را به طور کامل مطالعه نمایید.
خرید و فروش بیت کوین چیست و چگونه انجام میشود؟
بسیاری از کاربران سوال میکنند که خرید و فروش بیت کوین چیست و انجام آن چه مواردی را میبایست انجام داد؟
برای خرید یا فروش بیت کوین و سایر ارز های دیجیتال (تبدیل ارز دیجیتال به ریال یا ریال به ارز دیجیتال) می توانید از طریق
همین سایت یعنی صرافی ربیتال اقدام نمایید.
آینده بیت کوین چگونه خواهد بود؟
دنیای مدرن و دیجیتال امروزی در تلاش برای انتخاب و تولید بهترین روش برای مسائل حیاتی انسان امروزی است. اکنون که میدانیم بیت کوین چیست، میتوانیم بگوییم که Bitcoin و سایر ارزهای دیجیتال با باز کردن دریچهای جدید به دنیای تکنولوژی و فناوریهای مالی یا فینتک، تحولی عظیم و انقلابی محسوب میشوند.
همانطور که امروزه کمتر از پول نقد استفاده میشود و اکثرا برای پرداختها از کارتهای بانکی استفاده میکنند، میتوان متوجه شد که دنیا به سمت دیجیتالی شدن گام بر میدارد و بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال در این زمینه نقش بزرگی را ایفا میکنند.
بنابراین با در نظر گرفتن ریسک سرمایه گذاری (که در همۀ بازارهای مالی وجود دارد)، سرمایه گذاری بلند مدت روی Bitcoin و در ارزهای دیجیتال آینده دار، میتواند گزینه مناسبی باشد. البته استراتژیهای مختلفی مانند سرمایه گذاری بلندمدت و کوتاه مدت وجود دارند که میتوانید با بررسی آنها متوجه شوید که استراتژی مطلوب شما برای سرمایه گذاری در بیت کوین چیست.
بدین منظور، مشاوران مالی ما در ربیتال همواره آمادۀ خدمات
رسانی به شما عزیزان خواهند بود.
جمع آوری تهیه و تنظیم ربیتال