اشنایی با اربیتراژ

در این مقاله قصد داریم به واژه اربیتراژ بپردازیم و ببینیم اصلا چیه و از کجا نشات گرفته پس با ما همراه باشید

آربیتراژِ ارز دیجیتال (Arbitrage) چیست؟!

آربیتراژ (به فرانسوی: Arbitrage) در علم اقتصاد و مالی به معنای بهره گرفتن از تفاوت قیمت بین دو یا چند بازار برای کسب سود است

در واقع اربیتراژ یک استراتژی معاملاتی است که به بهره‌برداری سرمایه‌گذاران از اختلاف ناچیز قیمت یک دارایی دیجیتال در صرافی‌ها و بازارهای مختلف، اطلاق می‌شود. به عبارت ساده، معامله آربیتراژ ارز دیجیتال به فرآیند خرید یک دارایی دیجیتال در یک صرافی و فروش همزمان آن در جایی دیگر و با قیمت بالاتر است. با این کار می‌توان با ریسکی بسیار کم به سود رسید. مزیت بسیار بزرگ استراتژی Arbitrage این است که برای کسب سود با آن نیازی نیست یک سرمایه‌گذار حرفه‌ای با سیستم‌های گران‌قیمت و پیشرفته باشید.




آربیتراژ مدلی از قیمت‌گذاری کالا یا ارز است که به معنی کسب سود از تفاوت قیمت یک دارایی بین دو یا چند بازار در یک زمان واحد است؛ یعنی زمانی که تعادل قیمتی میان بازارهای مختلف وجود ندارد و یک کالا در دو مکان مختلف دارای دو قیمت متفاوت است.

همچنین زمانی که ارزش‌گذاری یک دارایی از قبیل کالا، ارز یا سهام، در بازارهای مالی مختلف یکسان نباشد؛ معامله‌گر (آربیتراژگر) با خرید آن دارایی در حداقل قیمت (بازاری که قیمت آن نسبت به سایرین کمتر است) و فروش سریع آن با قیمت بالاتر (بازار موازی که قیمت بیشتری دارد) از وجود این تفاوت قیمتی سود کسب می‌کند.

ماهیت آربیتراژ بر این اساس استوار است که بازدهی مثبت قطعی در یک سرمایه‌گذاری وجود دارد. در طرف مقابل، اگر ارزش یک دارایی در بازارهای مختلف برابر باشد؛ اصطلاحاً تعادل آربیتراژی (تعادل قیمتی) برقرار است که در این صورت سود زیادی عاید معامله‌گران آربیتراژی نمی‌شود.


انواع استراتژی آربیتراژ در ارزهای دیجیتال کدامند؟!
انواع مختلفی استراتژی اربیتراژ در بازارهای مالی دنیا وجود دارد اما برای آربیتراژ ارزدیجیتال و رمزارزها، تنها چند نوع استراتژی خاص که در زیر آورده شده است وجود دارد:
۱. استراتژی آربیتراژ محض
ساده‌ترین استراتژی آربیتراژ است که در آن معامله‌گر، یک ارز دیجیتال را در یک صرافی می‌خرد و در صرافی دیگر به فروش می‌رساند. به این نوع آربیتراژ، آربیتراژ صرافی نیز گفته می‌شود.
۲. استراتژی آربیتراژ فضایی
تنها تفاوت این استراتژی آربیتراژ، فاصله زیاد دو صرافی از یکدیگر است. اگر شما بیت کوین را در صرافی آمریکایی خریداری کنید و در صرافی کره‌ای به فروش برسانید، استراتژی آربیتراژ فضایی یا آربیتراژ فاصله‌ای را به کار گرفته‌اید.
۳. استراتژی آربیتراژ مثلثی
این استراتژی برای کسب سود از معامله دو یا چند ارز دیجیتال، در یک صرافی واحد است. یک آربیتراژ مثلثی می‌تواند از بیت کوین شروع شده و به بیت کوین نیز ختم شود.
۴. استراتژی آربیتراژ استاتیکی
این روش، به ربات‌ها و روش‌های محاسباتی برای پیدا‌کردن بهترین فرصت آربیتراژ وابسته است. در این استراتژی، محاسبات آماری و اقتصادسنجی برای کسب بیشترین سود به کار گرفته می‌شوند.

ریسک‌های Arbitrage چیست
در حالی که ترید به روش آربیتراژ نسبتا کم خطر در نظر گرفته می‌شود، اما به این معنی نیست که ریسک آن‌ صفر است. بدون ریسک، سودی وجود نخواهد داشت و اربیتراژ نیز از این قاعده مستثنی نیست.
بزرگترین ریسک مرتبط با ترید به روش Arbitrage، خطر اجرا است. این اتفاق زمانی می‌افتد که اختلاف بین قیمت‌ها قبل از اینکه ترید کاملا انجام شود از بین برود، در نتیجه بازدهی صفر یا منفی خواهد بود. این امر می‌تواند به دلیل عرضه زیاد یک دارایی، اجرای کند آربیتراژ، هزینه‌های غیرمعمول و زیاد معامله از جمله کارمزدهای بالا، افزایش ناگهانی نوسانات و غیره باشد.
خطر عمده دیگر هنگام انجام معاملات آربیتراژ، خطر نقدینگی است. این اتفاق زمانی می‌افتد که لیکوئیدیتی کافی برای ورود و خروج شما به بازارهایی که در آن‌ها به معامله‌گری می‌پردازید جهت تکمیل Arbitrage شما وجود نداشته باشد. در بازارهای دارای لوریج (Leverage)، در صورتی که قیمت بر خلاف پوزیشن شما حرکت کند، امکان کال مارجین (Call Margin) یا از دست رفتن تمام سرمایه‌ای که در آن پوزیشن گذاشته‌اید، وجود دارد. طبق معمول، داشتن مدیریت مناسب ریسک بسیار مهم است.
سخن پایانی
امکان استفاده از ترید به روش آربیتراژ فرصتی عالی برای معامله‌گران ارزهای دیجیتال است. با داشتن سرعت و سرمایه مناسب برای شرکت در این نوع استراتژی‌، می‌توانید در کمترین زمان، معاملات کم‌خطر و سودآوری را انجام دهید.
از خطرات مرتبط با معاملات اربیتراژ نباید غافل شد. شاید تصور کنید که معاملات Arbitrage ممکن است به معنای “سود بدون ریسک” یا “سود تضمین شده” باشند، اما واقعیت این است که مخاطراتی در پس این نوع ترید نیز وجود دارد که باید به آن‌ها توجه داشته باشید.