وب 3 چیست و چه کاربرد هایی دارد ؟

 اینترنت (Internet) یک شبکه جهانی است که شامل میلیون‌ها کامپیوتر متصل به هم از سرتاسر دنیا بوده و اجازه انتقال انبوهی از داده‌ها و اطلاعات را میان کامپیوترهای موجود می‌دهد .
خب تا اینجا با مفهوم اینترنت اشنا شدیم ولی به نظر شما منظور از وب 1 وب 2 و وب 3 چیه ؟ تو این مقاله بهشون خواهیم پرداخت .....


اینترنت نسل سوم یا Web3 ایده جدیدی برای گسترش اینترنت جهانی است. ساختار این اینترنت بر روی  فناوری بلاک چین بوده و از ویژگی هایی مثل غیر متمرکز بودن و اقتصاد در پایه توکن ها برخوردار می باشد.
اینترنتی که الان در حال استفاده است یک فناوری عالی است که از سال 1983 تا الان زندگی کل بشریت را متحول کرده است. اینترنت یک جوری تمام زندگی انسان ها را در بر گرفته که بدون اینترنت حتی  زندگی هم برایشان غیر قابل تحمل میباشد
اینترنت امکانات فراوانی  را برای استفاده عموم فراهم کرده است که شامل جستجوی سریع اطلاعات و ایجاد ارتباط بین تمامی مردم درکل دنیا می باشد. همچنین امکان مدیریت امور مالی، ثبت سفارش و خرید لوازم مورد نیاز از خانه را برای افراد فراهم کرده است. کاربران می توانند موسیقی و فیلم مورد علاقه خود را با جستجودر اینترنت پیدا کنند و از گوش دادن به موسیقی مورد علاقه  و تماشای فیلم مورد علاقه لذت ببرند. این مواردی که به ان ها ذکر شد تنها قسمتی از خدماتی است که امروزه اینترنت برای کل مردم  دنیا فراهم کرده است.
در چهل سالی که از به وجود امدن اینترنت می گذرد، باعث تغییرات زیادی در دنیا شده است. در این مدت این تکنولوژی  که تحولات زیادی را در دنیا فراهم کرده است، خودش نیز دچار تغییرات فراوانی گردیده است. به نظر می رسد اینترنت هم اکنون به قدری پیشرفت کرده که امکان ارتقایی بیش از این حد ممکن نمیباشد  ولی به عقیده متخصصین این فناوری، اینترنت امروزی با تمامی امکاناتی که دارد باز هم با مشکلات فراوانی مواجه است که مهمترین آن متمرکز بودن می باشد. پس در ادامه با ما همراه باشید تا در مورد ان بیشتر بپردازیم
در نسل اول اینترنت، تعامل بین کاربران اینترنت  وجود نداشت و رابطه بین ان ها به صورت تولید‌کننده و مصرف‌کننده تعریف شده بود. به دلیل عدم وجود ارتباط بین کاربران، سرعت رشد اینترنت در این دوره  کم بود و به‌روزرسانی اطلاعات وب‌سایت‌ها دیر به دیر انجام می‌شد. به طور کلی ویژگی‌های وب 1 را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد.

    صفحات ثابت و استاتیک بودند.
    انتشار اطلاعات تنها از سمت سرور و مالک وب‌سایت امکان پذیر بود .
    بیشتر صفحات تنها قابلیت خواندن داشتند و امکان نوشتن نظر یا ایده در آن‌ها وجود نداشت.
    تمرکز بیشتر بر روی شرکت‌ها بود.

خب باهم به نسل اول اینترنت  پرداختیم حالا بریم سراغ نسل دوم اینترنت و ویژگی های آن را بررسی کنیم
با ما همراه باشید......

همانطور که در بخش نسل اول  گفته شد، نسل اول اینترنت تمرکز خود را بر روی فعالیت شرکت‌ها گذاشته بود و مردم عادی در گسترش و بهبود آن نقشی نداشتند.ولی وب 2 به وب‌سایت‌های جهانی اشاره دارد که در آن‌ها محتوای تولید شده توسط مردم مطرح است. در این وب‌سایت‌ها، قابل دسترس بودن اطلاعات توسط کاربران و همچنین امکان ایجاد تعامل و همکاری بین کاربران مختلف اهمیت زیادی دارد و به همین علت، به این نسل از اینترنت وب اجتماعی و مشارکتی نیز گفته می‌شود.

وب 2 اینترنتی است که در حال حاضر با آن سروکار داریم . در وب 2 اینترنت تحت سلطه شرکت‌های بزرگ است. این شرکت‌ها امکان ارتباط افراد با همدیگر و به اشتراک‌گذاری اطلاعات مختلف را برای کاربران فراهم می‌کنند اما در عوض اطلاعات شخصی کاربران را در اختیار دارند که می‌توانند از آن‌ها برای مقاصد مختلف اقتصادی، سیاسی و فرهنگی استفاده کنند. استفاده از امکانات نسل دوم وب، مجبور به پذیرفتن قوانین شرکت‌ها است و این شرکت‌ها می‌توانند با هر دلیل درست و نا درستی ، فعالیت کاربران را محدود کنند. ویژگی‌های وب 2 را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد.

    صفحات دینامیک  هستند.
    انتشار اطلاعات هم از سمت سرور و هم از سمت کاربران وجود دارد.
    امکان خواندن و نوشتن همزمان در صفحات وجود دارد.
    تمرکز بیشتر بر روی کاربران است.
    بیشتر تغییرات در ظاهر وب رخ داده و تغییرات زیادی در پس زمینه ساخت وب‌سایت‌ها و برنامه‌ها صورت نگرفته است.

وب 2 شامل تعداد بسیاری  ابزار و پلتفرم آنلاین است که در آن‌ها، افراد دیدگاه‌ها، نظرات، افکار و تجربیات خود را با دیگران در میان می‌گذارند. این برنامه‌ها، تمایل بیشتری به تعامل با کاربران دارند و به همین دلیل اشخاص در این وب‌سایت‌ها تنها کاربر نیستند بلکه مشارکت‌کننده محسوب می‌شوند. کاربران می‌توانند با ایجاد وب‌سایت یا پیج کاربری خود در پلتفرم‌های مختلف، اطلاعات متنوع متنی، تصویری و ویدیویی منتشر کنند، با دیگران ارتباط بگیرند، نظر خود را در مورد اتفاقات مختلف بیان کنند و در نهایت، تجارت خود را گسترش دهند

همانطور که مشاهده میفرمایید به دو نسل از وب و اینترنت پرداختیم حالا وقتشه به اخرین و جدیدترین نسل از اینترنت که در حال توسعه میباشد بپردازیم همراه ما باشید

در حال حاضر اینترنت نسل سوم یا وب 3 اجرایی نشده و کماکان در حال توسعه است. کارشناسان و توسعه ‌دهندگان این نوع اینترنت هنوز به ‌طور کامل از نحوه اجرایی شدن وب 3 آگاهی نداشته و از اطلاعات کامل برخوردار نیستند. ولی اینترنت نسل سوم، ویژگی ‌های خاصی را در برمی گیرد که اصول بنیادین آن محسوب می شود. این اصول عبارتند از:

    اولین ویژگی وب 3 برقراری ارتباطات غیر متمرکز دیتا است. در وب 2 سرورهای متمرکز وظیفه نگهداری داده ها را برعهده دارند. ولی در وب 3 داده ها به صورت غیر متمرکز در کامپیوترهای گوناگون نگهداری  شده و به یکدیگر وصل می شوند. بنابراین اشخاص یا نهادهای خاص نمی توانند به ‌تنهایی در مورد چگونگی دسترسی به اطلاعات و داده ها تصمیم ‌گیری نمایند.
    در اینترنت امروزی تحت عنوان وب 2.0 سرورهایی مدیریت داده ها را در دست دارند که به ‌صورت متمرکز اداره می ‌شوند. از این نمونه می توان به سرور آمازون با نماد ‌اختصاری AWS اشاره کرد که حجیم ترین ارائه ‌دهنده سامانه ‌های پردازش کلودینگ و API به موسسات، افراد و دولت ‌های مختلف است. این سرور امکان دسترسی برخی کشورها از جمله ایران را به خدمات خود نمی دهد. به همین دلیل کاربرانِ دولت های منع شده، امکان دسترسی به وب سایت ‌ها و یا بازی ‌هایی که بر روی این سرورها ارائه می شوند را ندارند. این یکی از مشکلاتی است که وب 2.0 با آن درگیر است.
    یکی دیگر از اهداف وب ۳.۰ ایجاد وب ‌سایت‌ ها و اپلیکیشن‌ ها بر پایه هوش مصنوعی است. کارشناسان می خواهند زبان برنامه نویسی ماشین ها را به زبان انسان ‌ها نزدیک سازند. در این صورت هنگامی که انسان‌ اطلاعاتی را از طریق اینترنت به ماشین ها منتقل می کند، آنها مقصود انسان را درک کرده و بنا به موقعیتی که در آن قرار دارند، تفسیر می کنند. در اصطلاح به این نوع اینترنت Semantic web می گویند.
    در وب3 قرار است فرایند جستجوی داده ها با به کارگیری هوش مصنوعی انجام شود. به این صورت که وب 3.0 بتواند معنای عبارتی که کاربر جستجو کرده را بفهمد. در نتیجه وقتی کاربران اطلاعات خاصی را جستجو می ‌کنند یا می خواهند پاسخ سوال خود را پیدا کنند، وب 3.0 آنها را به صحیح ‌ترین و نزدیک ترین نتیجه می‌ رساند.
    در اینترنت امروزی ممکن است پرسش خاصی را با هر دستور زبانی در اینترنت جستجو ‌کنید ولی پاسخ مد نظر خود را پیدا نکنید یا آنکه نتایج ظاهر شده به پرسش شما ‌ربطی نداشته باشند. این مشکل ناشی از ناتوانی ماشین ‌ها در تفسیر زبان انسان می باشد و یکی از دلایلی است که کارشناسان در صدد ایجاد وب 3.0 هستند.
    در نظر گرفتن درآمد برای کاربران یکی دیگر از ویژگی ‌های وب3 می باشد. کاربران در مقابل زمانی که برای استفاده از اینترنت صرف می ‌کنند، می توانند به کسب درآمد بپردازند. در اینترنت امروزی صاحبان وب سایت ها و پلتفرم ‌ها سودهای کلانی را به دست می آورند ولی به کاربران سود مالی داده نمی شود. کارشناسان بر این عقیده اند که کاربران نقش مهمی در این درآمدها دارند و بدون استفاده آنها از اینترنت، گردآوری چنین دارایی امکان پذیر نیست.